Gelişim Psikiyatri Kliniği

Alkol Kullanım Bozukluğu

 

Alkol kullanım bozuklukları yaygın bir problem olmakla birlikte yardım için başvuru sayısı ne yazıkki düşüktür. Kişilerin “istediğim zaman bırakırım” şeklinde düşüncelerinin olması ki kimi zaman bırakmalarına karşın stresör bir olayda tekrar alkol kullanmaya başladıklarını çoğu zaman şahit oluruz, alkolle ilgili problemleri inkar etmesi, kimi zaman sosyal baskılar yardım arayışını gecirtirmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sınıflaması alkol kulanım bozukluklarını şöyle sıralar;

ABD'de alkol bağımlılığı %10 civarındadır.

Ülkemizde yapılan çalışmalarda alkole başlama yaşının 12'li yaşlara kadar indiği görülmüştür.

 

Alkolün aldıktan sonra gelişen fizyolojik olaylar

Alkol karaciğer üzerinden vücuttan atılan bir maddedir ve bu nedenle karaciğerde yağ metabolizmasını bozar ve yağ birikmesine neden olur, kan şekerinin düşmesine neden olur, beyinde korteks hücreleri üzerine inhibitör (baskılayıcı) etki yapar ve dürtü denetiminde zayıflama başlar, uyanıklık azalır, serebellar sistem üzerine etkilerinden dolayı denge kaybı ardı sıra hareketleri yapamama gibi etkiler oluşur.

 

Alkol kullanımı sonucu gelişen fiziksel ve ruhsal sorunlar

Mide bağırsak problemleri: Özafajit, ülser, gastrit, reflü, diyare, emilim bozukluklarına rağmen ve demir eksikliği, karaciğerde yağlanma ve büyüme ve kanser.

Sinir sistemi: Ağrı, güçsüzlük, el ve ayaklarda yanma hissi, tremor, yürüme ve konuşma bozuklukları, bellek bozuklukları, demans gibi bozukluklara neden olabilir

Kalp damar sistemi: Aritmiler, hipertansiyon, kalp kriz

Endokrin: Diyabet, hipoglisemi, libido azalması, orgazm bozukluğu, kısırlık, ereksiyon bozuklukları,

Deri: Yüzde kızarıklıklar, dermatit, bere ve ezikler

Solunum sistemi: Akciğer enfeksiyon riskinde artış, astım, pnömoni

Gebelikte alkol kullanan annelerin bebeklerinde fötal alkol sendromu adı verilen doğum öncesi ve sonrasında bebekte zeka geriliği gibi bir çok anamoliye neden olmaktadır.

Psikiyatrik sorunlar: Depresyon, anksiyete, psikotik bozukluklar gibi bir çok duruma neden olabildiği gibi tedavilerini de zorlaştırmaktadır.

 


Diğer Makaleler